16:47 Bikram Yoga Bajza | A Bikram jóga túl “kommersz”?
Bikram Yoga Bajza
The hottest Yoga in Town
EN
language
HU

A Bikram jóga túl “kommersz”?

Nemrég azt a visszajelzést kaptam, hogy a Bikram jóga túl “kommersz”. Nem álltam vitába, elengedtem az illetőt. Aham… Most mégis azért írok, mert ennek a jógának tényleg van egy ilyen imidzse és ez sokakat távol tarthat még a kipróbálástól is. Szóval!
𝗞𝗼𝗺𝗺𝗲𝗿𝘀𝘇
= kereskedelmi, kereskedői
= tömegben gyártott, közepes minőségű
= csak az anyagi sikert tekintő
Feltételezem az illető ítélete utóbbi 2 értelmezésre vonatkozott ezért a továbbiakban ezeket bontanám ki (illetve a kereskedelmiség kérdésére és mind2 további pontban leírtak rávetíthetők).
𝗧ö𝗺𝗲𝗴𝗯𝗲𝗻 𝗴𝘆á𝗿𝘁𝗼𝘁𝘁 – 𝘃𝗮𝗴𝘆𝗶𝘀 𝗻𝗮𝗴𝘆 𝘁ö𝗺𝗲𝗴𝗲𝗸𝗻𝗲𝗸 𝘀𝘇á𝗻𝘁.
𝗜𝗚𝗘𝗡. 𝗘𝘇 𝗶𝗴𝗮𝘇. Sőt, erre büszkék is vagyunk 🙂
Ez az egyetlen (általam ismert) jógasorozat, amelyet MINDENKI meg tud csinálni és mindenki profitál belőle.
YOGA FOR EVERY_BODY áll a fényreklámunkon is.
Nem számít hány éves vagy, kövér vagy e vagy sovány, erős vagy rugalmas, fiatal vagy idős. 𝘒𝘰𝘳𝘳𝘢, 𝘯𝘦𝘮𝘳𝘦, 𝘦𝘨é𝘴𝘻𝘴é𝘨𝘪 á𝘭𝘭𝘢𝘱𝘰𝘵𝘳𝘢 𝘷𝘢𝘭ó 𝘵𝘦𝘬𝘪𝘯𝘵𝘦𝘵 𝘯é𝘭𝘬ü𝘭 𝘉Á𝘙𝘔𝘐𝘒𝘖𝘙 𝘣𝘦𝘴é𝘵á𝘭𝘴𝘻 𝘩𝘰𝘻𝘻á𝘯𝘬, 𝘣𝘦𝘤𝘴𝘢𝘵𝘭𝘢𝘬𝘰𝘻𝘩𝘢𝘵𝘴𝘻 𝘢 𝘨𝘺𝘢𝘬𝘰𝘳𝘭á𝘴𝘣𝘢 é𝘴 𝘮𝘦𝘨𝘷á𝘭𝘵𝘰𝘻𝘵𝘢𝘵𝘩𝘢𝘵𝘰𝘥 𝘢𝘻 é𝘭𝘦𝘵𝘦𝘥.
𝗞ö𝘇𝗲𝗽𝗲𝘀 𝗺𝗶𝗻ő𝘀é𝗴ű?
A nálunk tevékenykedő Bikram yoga oktatók mindegyike részt vett egy 9 hetes, bentlakásos oktatói képzésen.
Heti 11 Bikram jóga (11x90x9/60= 148,5 óra NETTÓ csak a gyakorlás. És csak ha nem Bikram oktatott, mert akkor a 90 perc könnyen 180 lett. Szóval jó az 200 órának is a végén.)
Mivel minden percünk be volt osztva, előadások, posture clinic-ek, stb. ezért hétfő reggeltől szombat délig mást nem csináltunk, csak tanultunk. Mondjuk volt időnk napi 5-6 (és akkor már nagyon sokat mondtam) óra alvásra, plusz 2 óra étkezésre. Így egy nap, jógával, mindennel együtt 16 óra nettó tanfolyam. Hétfő-péntek 5x16x9=720 óra
Plusz a szombat délelőttök 9×1,5=13,5 óra
Vagyis a nagy számokkal dobálózó oktatói tanfolyamok sorába beállva, 𝗡𝗘𝗧𝗧𝗢 𝟳𝟯𝟯,𝟱 ó𝗿á𝘀 𝗵𝗮𝘁𝗵𝗮 𝗷ó𝗴𝗮 𝗼𝗸𝘁𝗮𝘁ó𝗶 𝘁𝗮𝗻𝗳𝗼𝗹𝘆𝗮𝗺.
Ez alatt a 9 hét alatt RENGETEG, már több éves / évtizedes tapasztalattal rendelkező jógaoktató óráján vettünk rész, a 99 alkalom több mint felét felét mind más más oktató tartotta. Sokuk előadással kiegészítve. Nem részletezem tovább az előadások sokrétűségét, mert senki nem fogja végigolvasni…
𝗦𝘇ó𝘃𝗮𝗹 𝟳𝟯𝟯,𝟱 ó𝗿á𝘀 𝘁𝗮𝗻𝗳𝗼𝗹𝘆𝗮𝗺𝗺𝗮𝗹, 𝗳𝗼𝗹𝘆𝗮𝗺𝗮𝘁𝗼𝘀 𝘁𝗼𝘃á𝗯𝗯𝗸é𝗽𝘇é𝘀𝘀𝗲𝗹 é𝘀 𝘁ö𝗯𝗯 𝗲𝘇𝗲𝗿 𝗼𝗸𝘁𝗮𝘁𝗼𝘁𝘁 ó𝗿á𝘃𝗮𝗹 𝗮 𝗵á𝘁𝘂𝗻𝗸 𝗺ö𝗴ö𝘁𝘁 á𝗹𝗹𝘂𝗻𝗸 𝗲𝗴𝘆 𝗽ó𝗱𝗶𝘂𝗺𝗼𝗻 𝟵𝟬 𝗽𝗲𝗿𝗰𝗶𝗴 é𝘀 𝗳𝗶𝗴𝘆𝗲𝗹ü𝗻𝗸. Minden mozdulatodra, minden rezgésedre. Hogy a megfelelő pillanatban segítsünk, korrigáljunk ha szükséges. Amikor készen állsz a Testileg-lelkileg.
Eközben mondunk minden apró mozzanatot, lélegzetvételt, amire NEKED kell
figyelned és amit NEKED kell végrehajtanod. Mert TE vagy ott, a TE testedben. Mondjuk precízen. Hogy figyelj, koncentrálj, maradj ott a jelenben és tanuld önmagad. A tested-lelked rezdüléseit.
Nem megyek oda és igazítalak bele. Neked kell megtenned. Egyedül vagy. Csak te.
𝗛𝗮 𝗲𝗯𝗯ő𝗹 𝗸ö𝘇𝗲𝗽𝗲𝘀 𝗺𝗶𝗻ő𝘀é𝗴𝗲𝘁 𝘃𝗲𝘀𝘇𝗲𝗹 𝗸𝗶… 𝗴𝘆𝗲𝗿𝗲 𝘃𝗶𝘀𝘀𝘇𝗮 𝗺á𝘀𝗻𝗮𝗽. É𝘀 𝗵𝗮𝗿𝗺𝗮𝗱𝗻𝗮𝗽. 𝗠í𝗴 𝗲𝗹é𝗴𝗲𝗱𝗲𝘁𝘁 𝗻𝗲𝗺 𝗹𝗲𝘀𝘇𝗲𝗹. Ö𝗻𝗺𝗮𝗴𝗮𝗱𝗱𝗮𝗹.
𝗔𝗻𝘆𝗮𝗴𝗶 𝘀𝗶𝗸𝗲𝗿𝘁 𝗲𝗹ő𝘁é𝗿𝗯𝗲 𝗵𝗲𝗹𝘆𝗲𝘇ő?
Ezen, mint studió tulajdonos csak nevetni tudok (ha nem tudnék, már bezártam volna, idegösszeomlással). Ha összehasonlítanánk a 40 fokos párás terem költségeit egy “normál” jógaterem költségeivel és ehhez képest összevetjük a bérletárakat… de tekintsünk el az “üzleti” részétől.
𝗔 𝗕𝗶𝗸𝗿𝗮𝗺 𝘆𝗼𝗴𝗮 𝗮𝘇 𝗲𝗿𝗲𝗱𝗲𝘁𝗶 𝗵𝗼𝘁 𝘆𝗼𝗴𝗮, 𝗲𝗴𝘆 𝗴𝘆ó𝗴𝘆í𝘁ó 𝗵𝗮𝘁𝗵𝗮 𝗷ó𝗴𝗮 𝘀𝗼𝗿𝗼𝘇𝗮𝘁. Alapelve, hogy nem a jógát kell megváltoztatni, hogy az emberek könnyebben meg tudják csinálni, hanem meg kell mutatni nekik mire képesek. A testüket & az elméjüket kell változásra bírni – így vezetve őket a gyógyulás útján.
𝘛𝘩𝘦 𝘳𝘪𝘨𝘩𝘵 𝘸𝘢𝘺 𝘪𝘴 𝘵𝘩𝘦 𝘩𝘢𝘳𝘥 𝘸𝘢𝘺.
Vagy te és a tükör. 90 percig. Elviselhetetlen hőség. Folyamatos instrukciók. Küzdelem. Kétségbeesés. Fájdalom. És még több fájdalom. Mert a komfort zónádból a fájdalom jelöli a kivezető utat. Mert a fájdalom, a küzdelem, a nehézség az élet része.
Hogy ezzel hogyan nézel szembe, az ott van előtted a tükörben. Minden gyengeséged, kifogásod, elakadásod ott mosolyog rád 90 percig. “𝘗𝘦𝘰𝘱𝘭𝘦 𝘢𝘳𝘦 𝘴𝘭𝘢𝘷𝘦𝘴 𝘰𝘧 𝘣𝘢𝘥 𝘩𝘢𝘣𝘪𝘵𝘴” Itt esélyt kapsz rá, hogy szembenézz velük és letedd őket.
“𝘞𝘦𝘭𝘤𝘰𝘮𝘦 𝘵𝘰 𝘮𝘺 𝘵𝘰𝘳𝘵𝘶𝘳𝘦 𝘤𝘩𝘢𝘮𝘣𝘦𝘳 𝘵𝘰 𝘬𝘪𝘭𝘭 𝘺𝘰𝘶𝘳𝘴𝘦𝘭𝘧 𝘪𝘯 90 𝘮𝘪𝘯𝘶𝘵𝘦𝘴”
Ha ez megvan, akkor az óra végére nem marad más, mint a könnyedség. A tiszta gondolatok. A nyugalom. Tisztán TE, önmagad.
Ha letekerem a fűtést, a párát, ha belassítok, ha azt mondom ”lélegezd ki a feszültséget” (mert az olyan egyszerü b.meg🙈) és elhitetem veletek hogy ez könnyű, hogy a változás könnyű, akkor biztosan többen maradtok, jobb szívvel fizetik ki a bérlet árát az azonnali sikerélményekért cserében.
De hová lesz a hatékonyság? És a hitelesség? A küldetéstudat, ami visz előre napról napra?(Mert elhihetitek, hogy nem a profit teszi.)
És ha már hitelesség, akkor még megemlíteném, hogy az eredeti jógaoktatás (nem a nyugatra szabott kényeztető-simogató-belégző-kilégző irányzatokra gondolok) szerves része A 𝗙𝗘𝗚𝗬𝗘𝗟𝗘𝗠. A fegyelem, amit nem akarsz, de amire a legnagyobb szükséged van.
Ennek keretében pl. megköveteljük, hogy órád, okosórád, telefonod HAGYD KINT. A mindennapi életed hagyd kint a teremből. Ez a 90 perces nyitott szemű meditáció a tiéd. Csak a TIÉD. 𝗧𝗶𝘀𝘇𝘁𝗲𝗹𝗱 𝗺𝗲𝗴 𝗺𝗮𝗴𝗮𝗱 (és társaid a terembem) 𝗮 𝟭𝟬𝟬%-𝗼𝘀 𝗳𝗶𝗴𝘆𝗲𝗹𝗺𝗲𝗱𝗱𝗲𝗹!
Nos, ezt nem mindenki hajlandó megtenni. Személyes sértésnek, saját hatalmam fitogtatásának vélik ezt az apró szabályt. És nem jönnek vissza.
Üzletileg nagyon is megtérülő lenne beengedni minden kütyüt. Legalább csattogna a fényképezőgép, mennének a pózolások, megosztások. Nem kellene marketingre költenem, megtelne a terem pikk-pakk insta meg tik-tok huszárokkal 😅
(Tényleg, lehet csinálom kellene legalább egy “nyílt hetet” amikor ez valóban megengedett? 🤔)